Vítáme Vás na návštěvě Naší planety

Fugu

   

       Čtverzubci (Tetradontidae) jsou krásné tropické ryby.(1 Ve vodě od nich žádné nebezpečí nehrozí. Mají však jedovaté orgány a maso.

Čtverzubec běloskvrný

Jako ochranu v nebezpečí před predátory, čtverzubci dokážou napumpovat vodu do žaludku (střev) a tím několikanásobně zvětší svou velikost, tím se z nich stanou koule. (V angličtině se jim taky říká blowfish nebo pufferfish – blow foukat, puff vyfouknutí/nafouknutí)  Některé druhy mají na těle ostny, které se po nafouknutí napřímí. Jed používají před predátory co se zakousnou. Je to pak jejich poslední kousnutí v životě. Jed tetrodoxin produkují bakterie, které jsou přijímány s potravou, samotné rybě nijak neškodí. Toxiny se vyskytují v játrech, mlíčí, jikrách a někdy i v kůži. Proto jedinci chovaní v akváriích nebo na farmách nejsou jedovatí, pokud nepřijdou do styku s bakterií. Jedna ryba má jed na usmrcení 30lidí. Příznaky jsou bolest hlavy, strnulost rtů a jazyka (důvod proč se konzumují), zvracení, závrať. Postižený co nezemře do 24hodin většinou přežije. Může nastat také bezvědomí po dobu několika dnů. (Ochrnutý člověk byl několikrát považován za mrtvého a probral se těsné před pohřbem.) První pomoc spočívá v poskytování vzduchu přístrojem.

Čtverzubec hvězdnatý

Všichni čtverzubci rodu Tetraodon mají ve svém těle silný jed - tetrodotoxin (2, kterým dokáží zahubit mnohem větší dravou rybu. Jediný miligram tohoto jedu dokáže zahubit 7 000 myší (položímeli 7 000 myší polních za sebou, získáme řadu 8,5 km dlouhou podle které si budeme vykračovat 2 hodiny vojenským krokem ....profesor Hodač / Jára Cimrman).

 

Fugu (3 je oblíbená pochoutka pro mnoho lidí na světě, kteří pro pocit umrtvení nebo brnění jazyka a tváří dobrovolně se vystavují otravě a dokonce smrti. Cena se pohybuje kolem 50 amerických dolarů, ale i 200$. Fugu je jediné jídlo, které je oficiálně zakázáno Japonskému císaři pro jeho bezpečí. V České republice a  v Evropské unie je konzumace čtverzubců zakázána. V USA je povolen dovoz už připravených porcí s doklady.

Maso se v Koreji prodává pod názvem bok-uh a v Japonsku fugu (polévka chiri (techiri) nebo syrové maso sashimi fogu, popřípadě salát z kůže yubiki). Chiri způsobuje častěji smrt zatímco sashimi fugu způsobuje pouze otravu. Druh čtverzubce Pakpao je hojně konzumován v Thajsku (je levný), spousta lidí zde umírá. (4

Fugu se v Japonsku konzumuje už po staletí, přestože historický původ je velmi nejasný. Kosti čtverzubců byly nalezeny v několika nalezištích až 2300 let starých. Konzumace byla v minulosti několikrát zakázána v, například v letech 1867-1912. Od roku 1958 mohou rybu fugu připravovat jen speciálně vyškolení kuchaři a jídlo servírovat pouze restaurace s licencí.(5 Během let se vyvinuly různé bezpečné způsoby přípravy čtverzubčího masa. (6

Jed čtverzubců byl používán i Voodo šamany.

Čtverzubec maskovaný

Čtverzubci žijí i ve sladkých vodách. Vyskytují se nejvíce v Asii, od Indie přes řeku Mekong v Thajsku a Vietnamu po Malajsii a Indonésii na ostrovech Sumatra a Borneo.

Jen pár druhů žije v Africe a v Jižní Americe.

Dorůstají v přírodě od 4cm po 40cm podle druhu, nejčastěji kolem 15 cm.

Pouze dva z nich mají ve svém těle jed Saxitoxin, podobný jedu mořských čtverzubců. Pouze jeden však žije čistě ve sladké vodě. Tetraodon cutcutia obývá ůzemí Indie a Vietnamu, dorůstá 15cm. Jed je obsažen ve svalovině a některých tělních orgánech.

Druhý druh je 40 cm dorůstající Chelonodon patoca, který obývá v ústí Gangy s vodou od čistě sladké po zcela mořskou vodu, není tedy čistě sladkovodním druhem.

 

Podobným druhem čtverzubcům jsou Havýši (Ostraciiae) kvádrovitého tvaru. Jejich tělo je tvořeno několikaúhlými kostěnými destičkami do tvaru kvádru. V němž jsou malé otvory na ústa, oči, žábry, ploutve a řitní otvor. Jejich kůže obsahuje jed ostracitoxin, který některé druhy dovedou i vypouštět v případě nebezpečí. Jenž však může usmrtit  je samé, pokud je vypuštěn  malém prostoru. Chrání se tak před predátory. Živí se bezobratlými a mořskou trávou. Díky krunýřovité schránce těla se nemůže nafukovat (plnit střeva vodou).

Havýš žlutohnědý ♂,  lat. Ostracion cubicus, angl. Yellow boxfish

Havýš žlutohnědý ♀,  lat. Ostracion cubicus, angl. Yellow boxfish

Pár druhů čtverzubců není jedovatých - například rod Takifugu oblongus.

Jed čtverzubců byl používán i Voodo šamany.

 

Poznámky:

1)  Čtverzubci žijí v teplých moří, nejčastěji u korálových útesů. Živí se korýši, měkkýši a     planktonem. Mají v puse po dvou zubech na hoře a dole – proto také čtverzubci, kterými dokážou   otevřít jakoukoli lasturu.

2)  Tetrodotoxin je produkován některými obrněnkami. které jsou potravou ryb. Maso této ryby je mimo reprodukční období netoxické a v Japonsku je považováno za vyjímečnou pochoutku. Přestože ji mohou připravovat pouze speciálně vyškolené osoby, dojde každoročně k několika desítkám otrav. Tetrodotoxin (tarichatoxin) byl nalezen také v některých orgánech amerického mloka Taricha torosa.

3)  Japonsky se čtverzubec vysloví fugu 河豚  (Takifugu), přeloženo do češtiny „říční prase“.

4)  K nejjedovatějším patří druh Tora fuga (Tiger Blowfish)Ln. Takifugu rubripes, je však nejdražší. Další druhy vhodné ke konzumaci jsou Takifugu pardalis, Takifugu vermicularis, Takifugu porphyreus.

5)  V Japonsku se používá na porcování a kuchání i speciální nůž fugu hiki.

Čtverzubec ježatý

6) Porce fugu – tenké syrové plátky ryby v sojové omáčce nebo pokapané citrónem, naaranžované kolem syrové zeleniny nebo jen pár minut povařit a servírovat se zeleninou. Dříve si zákazník mohl objednat i fugu z jater, ale roku 1983, byla tato pochoutka zakázána.

Kuchaři připravující pokrmy z fugy musí od roku 1958 procházet velmi přísnými zkouškami, které organizuje Tokijská asociace fugu na rybím trhu ve čtvrti Cukidži a přechází jim až tříleté školení. Během samotné zkoušky musí kuchaři v časovém limitu oddělit jedovaté a jedlé části ryby na tácy. Orgány pak označují štítky. Další část se skládá z písemné zkoušky. Stačí jen malá chyba a jste nelítostně vyhozeni, proto také uspěje většinou jen 30% uchazečů. Ti potom dostanou speciální licenci od vládního zdravotnického úřadu.

Fugu Sashi - na tenko nakrájené syrové plátky fugu pokapané citronem s pažitkou a bílou ředkví.

Fugu Chiri - kousky masa vařené ve vodě se zeleninou (houby, čínské hlávkové zelí, mrkev a chryzantéma), s tofu a mořskými chaluhami.

Pokrm se pak servíruje s červeným pepřem a citronovou polevou.

Fugu Zousui - v podstatě se jedná o fugu chiri, jen se přidá sůl, rýže a vejce.

 U menu si ale musíte připlatit, cena se může vyšplhat v USA až na 300 dolarů v Japonsku dokonce na 1000 dolarů. Původní myšlenkou pro zřízení restaurací v New Yorku bylo dopřát zde pracujícím Japoncům tuto pochoutku.

 

Maso z fugu má také své klady. Obsahuje proteiny a vysoké množství kolagenu, který má blahodárné účinky na pleť, což z fugu dělá oblíbený pokrm zvláště u žen. Specifickou chuť pak    Čtverzubec hvězdnatý způsobuje glutamiová kyselin a taurin. Nejlepším obdobím pro konzumaci fugu je zima. V našich končinách si na pokrmy z fugu budeme muset asi ještě počkat. K dostání jsou jen v luxusních restauracích. Objednat si je můžete také přes internetový obchod, ale to nese velká rizika. Nikdy si nemůžete být jisti, zda rybu zpracoval k tomu kvalifikovaný člověk.

 

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org

https://japaland.cz/obsah/fugu-smrtelna-pochoutka

Coral Reef Guide, ISBN 978-0-00-715986-4

Fotografie - Vlastní archiv

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode